fbpx
girisimcilik

Bir Girişime Yatırım Yapılmadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken 6 Nokta

Bir Girişime Yatırım Yapılmadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken 6 Nokta

Girişimcilik artık günümüz dünyası için vazgeçilmez bir öneme sahip. Geleneksel iş modellerinin özellikle gençler arasında cazibesini kaybetmesi ve gelir düzeylerinin yetersiz kalması, girişimcilik başta olmak üzere pek çok yeni iş modellerinin ön plana çıkmasına neden oldu. Ancak girişimciler bir işe başlayacaklarında, her zaman yeterli sermayeye sahip olmayabilir. Ki bu yaygın olarak görülür. Yeterli finansmana sahip olmadığı için sonlanan pek çok girişim olduğundan söz etmek yanlış olmaz. Günümüzde girişimlerin tutunabilmeleri ve finansman ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için başvurulabilecek pek çok yöntem mevcut.

Melek yatırımcılardan yatırım almak da bu yöntemler arasında. Girişimin belli bir kısmına ortak olma şartı ile onlara finansman sağlayan melek yatırımcıların hem kurumsal hem de bireysel pek çok alternatifi mevcut. Ancak girişimcilik adına her ortaya çıkan projeye para yatırdıkları gibi bir yanılsamaya da düşülmemesi gerek. Zira yatırımcılar, bir projeye finansman sağlamadan ve ona ortak olmadan önce ince eleyip sık dokur. Bu noktada bir melek yatırımcıdan ya da yatırımcı ağından destek istemeden önce, bazı hususların göz önünde bulundurulması gerekir. Aşağıda girişimciler için bu noktalardan bazılarını bulabilirsiniz.

girişimcilikbodrumangels

Önemli Bir Sorunu Çözebiliyor Musunuz?

Girişimcilik aynı zamanda yaratıcılık olarak tanımlanabilir. Zaten var olan bir işi yapmak ya da benzerleri bulunan bir proje geliştirmek, girişimcilik olarak değerlendirilmez. Bu yüzden de destek istenecek projenin bir problem bulmuş olmasına ve bu problem için bir çözüm geliştirmiş olmasına dikkat edilmelidir. Bu sorun yerel, ulusal ya da küresel olabilir. Girişim fikrinin büyüklüğü, talep edilen destek miktarının da büyük olmasını gerektirir. Bu noktada da yatırımcılar daha dikkatli davranır ve projenin gerçekten bir soruna çözüm getirdiğine emin olmak isterler. Benzersiz bir proje ile yatırımcıların karşısına çıkmak, olumlu bir sonuç alabilmek adına önemlidir.

girisimcilik-3

Uygulamaya Geçirmek İçin Bir Çözüm Yolu Sunabiliyor Musunuz?

Bir sorun tespit etmek ve onun için bir çözüm yolu geliştirmek girişimcilik için istenilen bir şey. Özellikle sorun için geliştirilen çözümün yaratıcı ve yeterli olması son derece önemli. Ancak bu noktada başka bir kelime daha devreye giriyor: Uygulanabilirlik. Yani bulunan çözüm yöntemi, teorik olarak belirlenmiş olan sorunu çözmeye yarayabilir. Ancak pratiğe uygulanmasının zor olması ya da çok büyük maliyetlere gereksinim duyması projenin yeterliliğini azaltır.

Yapılacak yatırım tutarının yüksek olmasına rağmen, geri dönüş potansiyelinin düşük olması; yatırımın amorti süresinin uzun olması ya da projenin uygulanmasına engel olan farklı engellerin bulunması yatırımcıların projeyi desteklemelerinin önündeki engeller olarak görülür.

Hangi Pazara Hitap Ediyorsunuz?

Ticarette olduğu gibi, girişimcilikte de hedef kitle son derece önemli. Hedef kitlenin doğru belirlenmiş olması, projenin başarıya ulaşma ihtimalinin artmasını sağlar. Bir girişimin herkese hitap etmesi beklenemez. Daha fazla kişiye hitap etmek bir yandan daha yüksek finansmana gereksinim duyulmasına yol açar, öte yandan da projenin kontrol edilmesini zorlaştırır. Niş gruplara hitap etmek, başlangıçta daha çok tavsiye edilir. Yatırımcılara sunum yaparken ve onlardan mali destek talep ederken hedef kitlenin iyi belirlenmiş olmasına dikkat edilmesi gerekir. Zira yatırımcılar bu konunun üzerinde fazlaca durur. Ayrıca belirlenen hedef kitle ile tespit edilen sorunun uyumlu olması gerekir. Soruna getirilecek çözümün, hedef kitlenin özelliklerine uygun olması ve onlar tarafından benimsenme olasılığının yüksek olması da göz ardı edilmemesi gereken hususlar arasında yer alır.

Ekibiniz ve İş Planınız Hazır Mı?

Başarılı girişimcilik hikayelerine bakıldığı zaman, genellikle girişimi yapan kişinin adı ön plana çıkar. Ancak bu gerçekliğin tamamı olarak görülemez. Gerçekte, başarılı bir girişimin arkasında birbiri ile uyumlu bir ekip yer alır. Çalışma ekibi seçerken, arkadaşlık ya da samimiyetten daha çok liyakatin esas alınması gerekir.

Ekibin her parçasının, projeyi gerçekleştirmeye dair duyulan gereksinimler hususunda donanımlı olması ve hepsinden önemlisi iş birliği ile çalışmaya yatkın olması büyük önem taşır. Bu yüzden proje sunumu yaparken, aynı zamanda ekibin de sunulması gerekir. Yatırımcıların karşısına donanımlı bir ekip ile çıkmak, onları etkileyebilme noktasında yadsınamaz bir rol oynar. Ayrıca iş planı da yatırımcıların en çok dikkat ettikleri hususlar arasında yer alır. Bir problem bulmak ve ona çözüm geliştirmek kadar; bu çözüme nasıl ulaşılacağı, hangi yollara başvurulacağı, alternatif eylem planları ve olası riskler de açıkça sıralanmalıdır.

Mevcut Rekabet Analiziniz Nedir?

Rekabet, günümüz ekonomik düzenindeki en önemli belirleyenlerden biri. Girişimcilik noktasında da aynı durum geçerli. Girilecek pazarın mevcut durumu, bu pazarda rakip olabilecek aktörler, bunlara karşı geliştirilecek stratejiler ve detaylı bir rekabet analizi de yatırımcıların destek verecekleri projelerde arayacağı temel nitelikler arasında yer alır. Projenin rekabette avantaja sahip olması ve rakip olma potansiyeli bulunan projeler arasında bir adım önde olması bu doğrultuda son derece önemli. İyi yapılmış bir rekabet analizi ile rakiplerden doğabilecek dezavantajların tespit edilmiş olması, girişimin başarıya ulaşma ihtimalini güçlendirir. Rekabet analizi, bir girişim içerisinde profesyonel dış destek alınmasını gerektiren faaliyetlerdendir.

Yatırım Almak İçin Ölçülebilir Sebepleriniz Nelerdir?

Girişimciler mükemmel bir projeleri olduğunu düşünebilir. Esasında bir proje geliştiren her girişimci, bu tür düşüncelere sahiptir. Ancak hiçbir yatırımcı, girişimcisi “benim projem mükemmel” dediği için bir projeye finansman sağlamaz. Yatırımcıları ikna etmenin yolu, ölçülebilir sebepler sunmaktan geçer. Açık uçlu konuşmalar, afaki rakamlar, tahminler üzerinden yapılan konuşmalar yatırımcıların projeye olan ilgilerini kaybetmeye neden olur. Rasyonel sebepler sunmak ise tam tersi bir etki yaratır ve proje için gereksinim duyulan finansmanın sağlanmasına yardımcı olur.

Ölçülebilir sebepleri özelden genele doğru sıralamak; diğer bir ifadeyle en etkileyici olandan en basit olana doğru sıralamak ve bunları güçlü bir anlatım ile yatırımcılara sunmak, yatırım alabilme olanağını arttırır. Ölçeklenebilirlik de bu noktada göz ardı edilmemesi gereken hususlar arasında yer alır. Projenin, başta ifade edilen probleme ve gereksinimlere ne ölçüde çözüm olabileceğinin ortaya konulması, yatırımcılar gözündeki inandırıcılığının da artmasına neden olur.

Sektör hakkında daha fazla bilgi almak için ve Bodrum Angels Blog’u takip etmeye devam edin. Bizimle iletişime geçmek için web sitemizi ziyaret edin.

Sosyal Medya’da Bodrum Angels.

About The Author

Yorum bırakın

Scroll to Top